fbpx Spiegel | Growthways

Ik ging de bocht uit. En naar mijn gevoel vrij hard. Of liever gezegd, dat deed mijn dochter voor mij. Ze ging in overdrive en ik voelde me machteloos. Niet per sé omdat ze in overdrive was, maar de reden waarom.

Het was een serieuze spiegel die ik voorgeschoteld kreeg.

Empathisch zijn. Goed kunnen inleven. Rekening houden met een ander. Het is een kwaliteit. Alleen...schoot ik er in door. Té goed inleven, té empathisch zijn. 'Grenzeloosheid' neemt het dan over. Het is de schaduwkant van mijn kwaliteit.

Ik klapte toe. Ik was boos, gefrustreerd en de tranen stonden in de ogen terwijl ik mijn dochter krijsend van de vloer probeerde te halen.

Wat nadien volgde...

 • 'Hoe kon ik dat nu niet gezien hebben?'
 • 'Hoe kan het dat ik met 'zo' goed willen doen een situatie mede mogelijk heb gemaakt dat totaal geen positief resultaat bereikt?'
 • 'Hoe kan het dat men niet ziet dat ik al zoveel water bij de wijn deed?'
 • 'Wie gaat er nu eindelijk een halt toe roepen?'

Ik weet (cognitief :-) waarom. Alleen is het niet omdat je een coach bent dat je niet langer uit de bocht kan gaan. Het feit dat ik coach ben en het 'zou moeten weten' maakt het er niet makkelijker op. Ik was betrokken partij en dat is helemaal iets anders.

Waarom ik dit deel?

Omdat het ook zo is met leiders. Het is niet altijd evident om in je 'kaarten te laten kijken'. Je bent altijd betrokken partij. Deel van het systeem, deel van het team.

Zo gaat het dus ook in teams:

 • Er wordt gezwegen
 • Er wordt ingehouden
 • Er wordt stilletjes en luidop gehoopt dat het allemaal wel zal 'overwaaien'
 • Grenzen worden verlegd zonder dat er over gecommuniceerd wordt
 • Er wordt verwacht dat de (impliciete) toegevingen gezien worden...en liefst ook gewaardeerd
 • Discussies en conflicten worden vermeden
 • Angst voor gevolgen

Voedingsbodem voor verdeeldheid. Voor onbegrip. Voor tegenstellingen. Voor wantrouwen. Voor het 'zwart schaap syndroom'. Voor 'zwartmakerij'.

Kortom: voor al die dingen die je niet wil in je organisatie omdat ze ontzettend veel energie vragen. Bovendien kosten ze heel wat centen.

Als leider heb je hier gevolg aan te geven. Niets doen komt je duur te staan.

Als leider heb je hier gevolg aan te geven. Niets doen komt je duur te staan. Het in de ogen kijken en aanpakken zorgt er voor dat:

 • Mensen zich openlijk durven uiten;  

 • Pest of manipulatief gedrag niet ondersteunt kan worden;

 • Medewerkers in hun kracht worden gezet;
 • Potentieel zich volop mag en kan ontwikkelen, en dat liefst binnen de organisatie willen blijven doen;
 • Dat jij groeit, als mens en als leider;
 • Je enorme impact kan genereren door moedig te zijn.

De leiders die met Growthways contact opnemen, zijn moedig, omdat ze een eerste stap durven te zetten. Ze willen het aanpakken, en dat is een cruciale stap.

Wil je graag in veiligheid over jouw case spreken en weten of Growthways je verder kan helpen?

Stuur me dan een mailtje en dan antwoord ik je met veel plezier.

Warme groet,
Founder, Teamcoach & Inspirator,
Anissa

___

PS: Wordt je graag een 'insider' van Growthways en op de hoogte gebracht van alle berichten en updates? Dan is hier de plek voor jou om ons te volgen.

PS2: Wordt je graag een 'insider' maar krijg je graag enkel informatie over de belangrijkste berichten en updates? Dan kan je jezelf hier inschrijven.

PS3: Je wil graag meer info & inspiratie over teamdynamieken. Hoe je ze kan herkennen en wat een insteek kan zijn om er mee om te gaan? Dan is de VONK audio podcast iets voor jou. Instant en gratis toegang hiertoe kan je hier terugvinden.

Heel veel plezier toegewenst !

Off

Gerelateerde inzichten

man met pc in het groen

Krachtdadig leidinggeven

Krachtdadig leidinggeven in tijden van (corona)-crisis is niet altijd een evidente opdracht.  Om leiders hierin te ondersteunen, schreven we een tekst, namen we een audio om emoties te kanaliseren en een video met printable document om niet helpende gedachten te transformeren.
read more
Anissa met klant

Wat wordt er mogelijk ?

De mensen waarmee we samenwerken bij Growthways zijn vaak zeer druk in de weer. Er wordt heel veel tijd en energie gespendeerd aan het hier en nu. Dat is belangrijk. Maar soms wordt er daarbij voorbijgegaan aan de essentie Herkenbaar? Lees dan zeker verder want het inspireerde me om iets neer te schrijven dat ik graag ook met andere leiders deel.
read more
Onderdompelen

Durf Onderdompelen

Ik geef toe. Het is in deze tijd een kunst om je helemaal in het moment onder te dompelen. Het is gedurfd om jezelf rust te gunnen of te zeggen dat je tot rust gekomen bent. Het vraagt moed om niet mee te gaan in het blijven doorgaan en 'checken' van berichten of telefoongesprekken.  Wil je weten wat het effect is voor jou én je omgeving? 
read more