fbpx Krachtdadig leidinggeven | Growthways

Krachtdadig leidinggeven in tijden van (Corona)crisis

Leiderschap opnemen

In tijden van crisis wil je er staan als leider. Je wilt jezelf, je team en het bedrijf succesvol door de crisis loodsen. Je hebt drie prioriteiten:

 1. Aandacht voor je klant: hoe kan je hem nu het best bedienen zodat hij je trouw blijft en je zijn vertrouwen niet verliest?

 2. Resultaten boeken: doelen blijven stellen en behalen zorgt voor de nodige stabiliteit zodat je de organisatie en de economie draaiende kunt houden.

 3. Medewerkers motiveren: empathisch communiceren kan de gemoederen bedaren. Je luistert aandachtig naar je medewerkers en je toont begrip.

Misschien ben je er onmiddellijk ingevlogen? Het zou ook kunnen dat je focus verdween of dat je helemaal verstijfde en dichtklapte. Stuk voor stuk zijn het automatische reacties die je in staat stellen om op een voor jou efficiënte manier met een acute crisis om te gaan. Vaak ga je daarbij ook emoties onderdrukken, verdoven of wegredeneren. Wie heeft er nu tijd om angstig, verdrietig of kwaad te zijn als er zoveel moet gebeuren? We vergeten soms dat we als leidinggevenden ook gewoon mens zijn en dat ook wij geraakt mogen worden door de omstandigheden. Velen zijn nu bezorgd over de toekomst, de wereld, het land, hun organisatie, medewerkers, familie, vrienden en gezinsleden. Omgekeerd kan het ook dat jij net wel heel veel emoties voelde en dat ze je overweldigden. Of je nu emoties onderdrukt of er net door overspoeld wordt, beide scenario’s kosten enorm veel energie. Energie die je nu nodig hebt om voor jezelf te zorgen zodat je geen zorg hoeft te worden voor de ander. Gelukkig kan je ook op een gezonde manier met emoties leren omgaan.

Emoties als bron van kracht

We geloven niet graag dat onze emoties in grote mate ons gedrag sturen. We vertrouwen liever op de kracht van onze ratio. Toch maken emoties integraal deel uit van onze menselijke ervaring en hebben ze een belangrijke functie. Door ons bewust te worden van onze emoties komen we in contact met ons diepste zelf. Van daaruit krijg je toegang tot je volledige capaciteiten en kan je veel beter aan de slag met jouw prioriteiten. Je ervaart dan een gevoel van rust, kalmte en duidelijkheid. Dat kalme gevoel is bovendien aanstekelijk en kan ook je teamleden tot rust brengen. 

Wanneer je emoties niet op een gezonde manier kunt kanaliseren en loslaten, zetten ze zich vast in je lichaam. Dit uit zich bij iedereen anders, maar mogelijke signalen zijn:

 • buikpijn;

 • gespannen of verkrampte spieren;

 • moeite met doorademen, een adem die stokt;

 • droge mond;

 • het koud of net heel warm krijgen;

 • versnelde hartslag;

 • druk op de borst;

 • hoofdpijn of migraine;

 • gevoel te willen wegrennen (uit je lijf)

Om leiders te ondersteunen in het beter omgaan met emoties, ontwikkelde ik een oefening om emoties te kanaliseren. Je ontvangt een audiofragment waarin ik je laat ervaren hoe je een container kunt zijn voor je emoties en hoe je ze vervolgens loslaat. Zo komt er weer ruimte voor andere zaken. Hieronder geef ik alvast wat toelichting.

Off

Belemmerende overtuigingen transformeren

Naast emoties hebben ook gedachten een belangrijke impact op ons functioneren. Wil je meer focus ervaren, dan loont het om bewuster met je gedachten om te gaan. Misschien voelde je jezelf de voorbije tijd heen en weer slingeren tussen het zien van gevaar en het zien van kansen? Gedachten roepen op hun beurt ook weer emoties op. Merkte je gedachten op die je een gevoel van onmacht bezorgden en anderzijds gedachten die je een krachtig gevoel gaven?

Gevaar, angst, onmacht:

 • Wat als mijn teamleden ziek worden?
 • Wat als ik zelf ziek wordt?
 • Wat als dit erg lang duurt?
 • Wat als we ons niet meer kunnen concentreren nu we de kinderen thuis moeten opvangen?
 • ….

Kansen, vertrouwen, kracht:

 • Het wordt misschien een zware periode, maar ik vertrouw erop dat het goed komt.
 • Onze samenleving en organisatie kunnen hier sterker uitkomen.
 • Het is het moment om onze digitale tools meer in te zetten, bijvoorbeeld om van thuis uit te werken en te vergaderen.
 • We kunnen op andere manieren leren interageren met onze klanten.

Het heen en weer slingeren tussen onmacht en kracht is opnieuw een heel normale reflex. Gedachten mogen komen en gaan, maar als we er ons te sterk aan hechten, gaan we ze geloven zonder ze verder in vraag te stellen. Dan worden het overtuigingen die ons kunnen helpen of net belemmeren. We staan met z’n allen voor een uitdagende periode. We hebben geen vat op de omstandigheden, maar we kunnen er wel voor kiezen om belemmerende overtuigingen nu te transformeren. Wie zich laat leiden door angstige gedachten raakt verlamd en loopt vast. Kies je er voor om ook mogelijkheden te blijven zien, dan kan je sterker uit deze crisis komen. 

“It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.” - Charles Darwin

Het is onze missie om je sneller Van Onmacht Naar Kracht te doen schakelen. Daarom vind je binnen de korte 'KLIC reeks' naast een geluidsfragment om emoties te kanaliseren ook een oefening waarmee je jouw belemmerende gedachten en overtuigingen kunt aanpakken. We willen je op deze manier helpen om toegang te krijgen tot jouw volledige capaciteiten zodat je optimaal kunt functioneren in tijden zoals deze. Weet dat ook gevoelens besmettelijk/aanstekelijk zijn. Als je angst en onrust kunt transformeren naar vertrouwen en kalmte, nodig je anderen onbewust uit om hetzelfde te doen. Zo kan het hele team ook tijdens een crisis naar beste vermogen werken.

Wil je tijdens crisis- en andere uitdagende situaties graag krachtig kunnen leidinggeven? 

Schrijf je dan nu in en krijg instant toegang tot de driedaagse:

 Ja, ik wil nu Toegang tot: 'Krachtig Leidinggeven'

Voel je ook bij anderen de emoties hoog oplopen? Kampt je omgeving met negatieve gedachten? Wil je hen helpen om hun emoties en gedachten in te zetten als krachtbron? Voel je vrij om dit artikel met hen te delen!

Off

Gerelateerde inzichten

Spiegel

Spiegel

Bij een confrontatie heb je altijd te leren.  Het is een spiegel die je voorgehouden wordt. Een soort richtingwijzer over wat je nog te leren hebt.  Ik deel hierin graag een persoonlijk voorbeeld met jou om vervolgens ook de link te leggen met jou als leider en hoe dat gaat in teams.
read more
Anissa met klant

Wat wordt er mogelijk ?

De mensen waarmee we samenwerken bij Growthways zijn vaak zeer druk in de weer. Er wordt heel veel tijd en energie gespendeerd aan het hier en nu. Dat is belangrijk. Maar soms wordt er daarbij voorbijgegaan aan de essentie Herkenbaar? Lees dan zeker verder want het inspireerde me om iets neer te schrijven dat ik graag ook met andere leiders deel.
read more
Onderdompelen

Durf Onderdompelen

Ik geef toe. Het is in deze tijd een kunst om je helemaal in het moment onder te dompelen. Het is gedurfd om jezelf rust te gunnen of te zeggen dat je tot rust gekomen bent. Het vraagt moed om niet mee te gaan in het blijven doorgaan en 'checken' van berichten of telefoongesprekken.  Wil je weten wat het effect is voor jou én je omgeving? 
read more