fbpx Durf Onderdompelen | Growthways

Doorgaan. Voortgaan. Drukdrukdruk zijn het gehele jaar door. Van het ene, het andere induiken. Het zijn vaak actieve mensen waarmee ik werk. Ze houden weinig of geen tijd over, om zichzelf op te laden. Het gevoel van 'tekort' aan tijd, gebrek aan ruimte voor zichzelf of tekort doen aan anderen heerst. Dat leven in gevoel van 'tekort', weegt op termijn.

Dat leven in gevoel van 'tekort', weegt op termijn.

Herkenbaar? Dan lukt het je wellicht niet of niet helemaal om jezelf onder te dompelen, te vertragen, jezelf rust te gunnen, over te laten/dragen aan anderen, om jezelf over te leveren aan datgene wat ontstaat als je vertraagt, stilte in je hoofd toe te laten?

Wat ik veel leiders zie doen is aankondigen dat ze met vakantie gaan maar toch blijven doorwerken. De out of office is vaag of er staat expliciet vermeldt dat ze (voor dringende zaken) toch bereikbaar zijn. Zo worden mails, berichten of telefoontjes verder opgevolgd.

Voor jou van toepassing?

Wees dan bewust dat dit gevolgen heeft voor jou én je omgeving.

Het gevolg voor je omgeving kan zijn dat er onduidelijkheid ontstaat over wat je nu wel of niet opvolgt. Onbegrip en eventueel frustratie wanneer iemand tijd en ruimte neemt om de zaken op te nemen en jij dit nog even 'overruled' of in tussenkomt. Te veel mensen zijn dan bezig met dezelfde materie wat leidt tot inefficiëntie, frictie en leidt tot gebrek aan onderling vertrouwen.

Je geeft daarnaast de indruk onmisbaar te zijn, de indruk dat jij geen rust nodig hebt en, vaak impliciet, de boodschap dat anderen het niet kunnen als jij niet tussenkomt.

Om dan nog maar te zwijgen over de impact op de omgeving met wie je wél op vakantie bent..

Het gevolg voor jou is dat je niet de rust neemt die je verdient waardoor je jezelf niet(volledig) kan opladen en daardoor niet alle potentieel tot jezelf neemt om nieuwe uitdagingen in het werk en het leven in het algemeen (gezondheid, relaties, ...) aan te gaan.

De belangrijkste oorzaak, wat de praktijk me ook al bewezen heeft, is dat leiders die het moeilijk hebben om zich over te leveren aan een periode van rust, vaak te kampen hebben met angsten. Angst om (controle) los te laten, angst om niet helemaal te voldoen aan de verwachtingen van anderen of van zichzelf, angst om niet 'gezien' te worden, angst om overbodig te worden, angst om meer onrust te ervaren door te vertragen.

Angst die ons in de weg staat om te groeien als je ze laat domineren.

Deze angsten hebben te maken met het eigen verledeneigen blokkades die we het liefst niet meer in de ogen kijken. Die we verdringen. En zolang we ze, bewust of onbewust, blijven verdringen, zullen ze geprojecteerd blijven op anderen. Deze angst staat ons in de weg om te groeien als je ze laat domineren. Door ze niet in de ogen te kijken houden de angsten je in je macht en controleren ze het speelveld van je mogelijkheden. Als je wil groeien als leider of je team/organisatie tot een 'next level' wil brengen, dan heb je het speelveld te verruimen.

Als je wil groeien als leider of je team/organisatie tot een 'next level' wil brengen, dan heb je het speelveld te verruimen.

Als je jezelf herkent en de neiging hebt om tussen te komen en de afstand niet kan bewaken vraag ik je om te antwoorden op deze vraag: 'Wat geloof ik als ik tussenkom?' (Over mezelf én over de ander).

Eens leider ben je op elk moment leider. Ook op momenten van hoe je dingen regelt, zijn er ogen op jou gericht. Kan je loslaten? Schenk je vertrouwen aan anderen om zaken op te volgen? Gun je jezelf rust? Kan je onderdompelen in het leven naast het werk? Kan je dit gedrag aanmoedigen, door het gedrag ook zelf te stellen? Communiceer je hierover?

Want of je het nu wil of niet...ook daarin neem jij de lead.

De impact, de rust en het vertrouwen dat jij schenkt zal bijdragen tot een sterke bedrijfscultuur en resulteren in krachtigere individuen en teams op de werkvloer.

Durf je onderdompelen. Durf te leiden. Durf te inspireren.

Take the lead.

____

Ps: Zeg niet tegen mensen dat je het van hen niet verwacht om door te werken wanneer je dat zelf wel doet met de hoop authentiek over te komenMensen weten beter. Als mens scannen we voortdurend wat we zien en horen. Als daar een conflict tussen is, zullen mensen geloven wat ze zien en verlies jij aan geloofwaardigheid.

 

Off

Gerelateerde inzichten

man met pc in het groen

Krachtdadig leidinggeven

Krachtdadig leidinggeven in tijden van (corona)-crisis is niet altijd een evidente opdracht.  Om leiders hierin te ondersteunen, schreven we een tekst, namen we een audio om emoties te kanaliseren en een video met printable document om niet helpende gedachten te transformeren.
read more
Spiegel

Spiegel

Bij een confrontatie heb je altijd te leren.  Het is een spiegel die je voorgehouden wordt. Een soort richtingwijzer over wat je nog te leren hebt.  Ik deel hierin graag een persoonlijk voorbeeld met jou om vervolgens ook de link te leggen met jou als leider en hoe dat gaat in teams.
read more
Anissa met klant

Wat wordt er mogelijk ?

De mensen waarmee we samenwerken bij Growthways zijn vaak zeer druk in de weer. Er wordt heel veel tijd en energie gespendeerd aan het hier en nu. Dat is belangrijk. Maar soms wordt er daarbij voorbijgegaan aan de essentie Herkenbaar? Lees dan zeker verder want het inspireerde me om iets neer te schrijven dat ik graag ook met andere leiders deel.
read more